Vakantietips voor Spanjegangers

Augustus, vakantiemaand. Voor de Spanjaarden dan. Menig winkel heeft hier nu beperkte openingstijden of sluit in het geheel. Madrid ligt er zodoende rustig en bedaagd bij! Voor Nederlanders die ook nog snel een plekje zoeken in Spanje, hierbij (in willekeurige volgorde) de top drie van vakantieplekken die we de afgelopen vijf maanden hebben ontdekt.

1. Aldea Rural Pazos de Arenteira in Pazos de Arenteira

Van alle comunidades die we tot nu toe bezocht hebben, is Galicië de grootste verrassing gebleken. Het is een idyllisch gebied in het noordwesten van Spanje, dat je direct associeert met Engeland of Ierland: heuvelachtig met oude, robuuste dorpjes, groen en daardoor vast regenachtig. Nu bezochten wij, wellicht toevallig, Galicië onder goed gesternte, waardoor het een heerlijk verblijf werd. Niet in de laatste plaats door een uniek hotel.

Tuin en zitje in het hotel Pazos de Arenteira
Tuin en zitje in het hotel Pazos de Arenteira

We sliepen in een oud dorpje, genaamd Pazos de Arenteira. Het stamt uit de 14e eeuw, is inmiddels nationaal erfgoed, en ziet eruit alsof er sindsdien niks is veranderd. De ouden van dagen sjokken op hetzelfde gezapige tempo richting het kleine kerkje, waar Meneer Pastoor de mis opdient voor louter oude besjes. Hij gaat nog speciaal een stok halen zodat het meeste seniore grutje ook aan de lokale devotie kan meedoen.

Bidden kan ook hard werken zijn.
Bidden kan ook hard werken zijn.

Het is zo’n middeleeuws oord waar de emblemen van de Malthezer kruisvaarders nog in de muren gebeiteld zijn, maar dat onherroepelijk kandidaat is voor verval en krimp. Dat was echter buiten het gemeentebestuur gerekend die in Ramiro een uitstekende jonge kandidaat vond om ongeveer de helft van het dorp te pachten en hier een rustgevend hotel van te maken. Je kunt er uitstekend eten, hebt uitzicht op de heuvels en kunt er ook nog allerlei uitstapjes maken: Ramiro leent met zichtbaar genoegen zijn fietsen uit aan de Dutchies.

Gang nummero 2 van de 7
Gang nummero 2 van de 7

We zijn de eerste die een tocht wagen door berg en dal richting Ourense, de centrale stad in onze provincie. Een niet al te makkelijke maar wel mooie rit naar Nova, het goedkoopste Michelinrestaurant van Spanje (en misschien ter wereld?) Voor 28 euro p.p. aten wij hier een zalige 7-gangenmaaltijd! Wel van tevoren reserveren, want het schijnt hier dus niet voor niets storm te lopen. Ook is aan te raden niet overbezweet binnen te vallen met de vraag of de fietsen toevallig ook in het restaurant kunnen bivakkeren. Niettemin mochten we plaatsnemen.

Pazos de Arenteira, een middeleeuws dorpje tussen de Galicische wijngaarden
Pazos de Arenteira, een middeleeuws dorpje tussen de Galicische wijngaarden

2. Klein Spaans Geluk in Pedreguer

Nu zijn er natuurlijk mensen die koste wat het kost in den vreemde juist bij lokale (in ons geval Spaanse) hoteliers willen slapen en het liefst Nederlandse Bed & Breakfast-plekken vermijden. Dat zou echt jammer zijn, want dan mis je ook Klein Spaans Geluk in het kleine Pedreguer. Pedreguer ligt in het binnenland vlakbij de Costa Blanca – zeg tussen Valencia en Alicante in. De Costa Blanca moge bekend zijn: mooie stranden, maar ook het risico dat je eindigt in zo’n betonnen oord als Benidorm. Beter dus om uit te wijken naar een nog echt Spaans dorpje, dat misschien niet ontzettend mooi is, maar wel nog het lome Spaanse-dorpjes-tempo voert. Je kunt in de heuvels bij het kapelletje van San Blas fijne (en goed aangegeven) wandelingen maken door de heuvels met mooi uitzicht op zee en dorp!

Prachtige villa te Pedreguer
Prachtige villa te Pedreguer

Een topplek om twee redenen. Ten eerste omdat het simpelweg een schitterende villa is met een fijn zwembad, een barbecueplek waar je zelf aan de slag mag, en genoeg relaxstoelen om dagenlang te chillen en werkelijk niks anders te doen dan zwemmen en heerlijk doorploegen van wat middelmatige thrillers (die in het hotelbibliotheekje ruimschoots voorhanden zijn). Kortom, echt vakantie dus.

Zwembad bij Klein Spaans Geluk
Zwembad bij Klein Spaans Geluk

De tweede en belangrijkste reden zijn de gastheer Finn en gastvrouwe Trea, die werkelijk de ruimdenkendheid en relaxtheid zelve zijn en waar bovendien in de avond nog goede gesprekken mee te voeren zijn. Hopelijk blijft dat zo, want ze zijn nu net dit jaar begonnen, en ik hoop dat ze deze superpersoonlijke benadering kunnen volhouden. Er gaat de komende tijd nog wel wat veranderen, zoals dat de B&B wellicht een wat meer Spaanse naam gaat krijgen. Vooral Finn loopt over van de plannen om het allemaal nog iets mooier te maken. Wat ons betreft nu al een perfecte plek om lekker uit te rusten.

Relaxte atmosfeer; gelukkige vriendin!
Relaxte atmosfeer = gelukkige vriendin!

3. La Almoraima in Castellar de la Frontera

Op onze tocht richting Gibraltar stonden wij voor een probleem. Waar te overnachten in het toch drukke en krappe Gibraltar, waar tijdens ons verblijf ook op Airbnb-gebied niet heel veel fraais te vinden was? We weken uit naar een klooster op ca. 30 km van het Britse stadsstaatje, en hebben daar zeker geen spijt van gekregen.

Veel katholiek erfgoed komt leeg te staan door een ook in Spanje oprukkende ontkerkelijking en ik vind dat in bijna alle gevallen jammer. Een dorp zonder centrale kerk verliest haar hart, of je nu wel of niet praktiserend bent. Ook kloosters , vaak gelegen op prachtige plekken tussen enorme landerijen, treft dit lot. Tijd voor alternatieven dus.

Eén van deze voorheen lege kloosters is het 17e eeuwse monasterio La Almoraima in het kleine Andalusische oord Castellar de la Frontera, en is nu als hotel in gebruik. Je ziet van verre het torentje liggen, en als je met de auto (zeker noodzakelijk!) de oprijlaan oprijdt knispert het kiezelsteen als een zacht ruisend welkom.

Klooster La Almoraima
Klooster La Almoraima

De bedden zijn prima, de badkamer ook. Een open raam kan soms geen kwaad aangezien er soms een wat bedompt kloosterluchtje uit een voorbije eeuw is blijven hangen (wellicht een dode monnik ergens in een kast verstopt?). Maar het beste kun je simpelweg gaan zitten op de binnenplaats, alias kloostertuin, met relaxte stoelen, waar je rustig aan een drankje kunt nippen. Het complex heeft een prima restaurant (niet uitmuntend maar zeker ruim voldoende) en op zonnige zomerse dagen schijnt het zwembad open te zijn (wij waren te vroeg in het seizoen).

Binnentuin van het klooster bij nacht
Binnentuin van het klooster bij nacht

De liefhebber kan makkelijk een ommetje maken door wuivend graan (let op, er kunnen wel een paar slangetjes zitten) om vanaf een klein afstandje de kerkklokken in het pittoreske torentje van het klooster te zien hangen. Een plek waar wij een keer wat langer gaan bivakkeren!

Zoek de twee gekko's!
Zoek de twee gekko’s!

Meer informatie:

  • Aldea Rural Pazos de Arenteiro , calle caiña 18, 32514, Pazos de Arenteiro
  • Restaurante Nova, Valle Inclán 5, 32004, Ourense, 0034988 217 933
  • Bed & breakfast Klein Spaans Geluk, Pedreguer; contact@kleinspaansgeluk.nl, 0034694447413
  • Hotel La Almoraima, Ronda s/n Finca La Almoraima 11.350, Castellar de la Frontera, 0034956693002

Selectie op basis van 16 hotels / B&B’s die we van maart-juli 2016 hebben bezocht. Volgende maanden weer een nieuwe selectie!

 

 

 

5 gedachten over “Vakantietips voor Spanjegangers”

  1. Iets anders dan kamperen in ’t Groene Hart met uitzicht op zwart en roodbonte koeien op ’n mini-camping bij boer Piet (veel wind, af en toe miezerregen, 18 gr.). Vooral dat prachtige zwembad van jullie mis ik. Geniet ze samen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.