¡Cervantisimo!

In Nederland is het de meeste mensen vast ontgaan, maar hier zal je dat niet gebeuren: 2016 is Cervantesjaar! Precies 400 jaar geleden is de schrijver Miguel de Cervantes overleden, en dat zal je weten. Overal waar we komen, duiken plots de befaamde Don Quichot en zijn schildknaap Sancho Panza op. 

Nu is Cervantes niet zo maar een schrijver. Het is min of meer ‘de Schrijver des Vaderlands’, de man die Spanje zijn identiteit teruggaf. Althans, dat wordt hier beweerd. In de negentiende eeuw, toen Spanje langzaam afgleed van supermacht tot een zwak zuid-Europees land, wisten de Spanjaarden niet meer waar hun land voor stond. Intellectuelen zagen in de ploeterende Don Quichot de waarden van hun natie terugkomen. En zo is de Don Quichot, dat door een groep internationale schrijvers in 2002 nog uitgeroepen werd tot ‘s-werelds belangrijkste roman, één van de symbolen van Spanje geworden. En nu dus 400 jaar.

Dat moet natuurlijk gevierd worden.

Met voorleeswedstrijden voor kinderen, met tentoonstellingen en foto-collages. In het klein, in het groot, in het museum, in de wijk. Aangezien wij in de ‘barrio de las letras’ wonen, waar niet alleen traditioneel veel schrijvers wonen, maar ook zelfs Cervantes een tijdje heeft geresideerd, moest er ook bij ons een Cervantesfeest komen. Een paar weken geleden was het zover. Veel hapjes en drankjes, allerlei poppen, en zelfs een theaterstuk op straat.

Cervantijns toneelspel in de barrio de las letras
Cervantijns toneelspel in de barrio de las letras

Maar tegelijkertijd kon je je toch niet aan de indruk onttrekken dat Cervantes er soms met de haren bij wordt gesleept: de ring die de goudsmit maakte was kennelijk geïnspireerd door Cervantes maar ook gewoon vooral een ring, en ook het restaurant had een Cervantes-hap die verdacht veel leek op de normale lunch.

Ja, zelfs de pastoor hield een lezing waarin hij opmerkte dat Cervantes en de paus veel gemeen hadden: allebei waren ze vóór vrijheid en tegen corruptie. Dat ben ik ook, dus het was goed dat ik daar in die kerk zat.

Socialisten zien in het boek een van de voorlopers van de laatste klassenstrijd, terwijl liberalen een vrijheidsstrijder ontwaren. En zo projecteert iedereen zijn eigen waarden in een boek, dat in de hoofdstukken die ik heb gelezen, vooral uitblinkt in een losgeslagen edelman die het liefst alles en iedereen aanvalt en in elkaar wil meppen. Maar, zo wordt ons verzekerd, in het tweede deel wordt het nog beter. Even doorlezen dus.

Nee, aan kritische kniesoren zoals ik heeft men hier geen boodschap. De Spanjaard neemt het allemaal zéér serieus. Kinderen worden naar een Cervantesleesmarathon gestuurd, of gaan met de hele klas naar de molens kijken die onze edelman uit La Mancha aanzag voor reuzen.

Voorleesmarathon in Argamasilla de Alva
Voorleesmarathon in Argamasilla de Alva

Op de taalcursus is één van de eerste buitenschoolse activiteiten een lezing over het belang van Don Quichote voor Spanje, waar de docente vol vuur spreekt over de prachtige literatuur van Cervantes. Zij kon, zoals vele Spanjaarden, de eerste zin met gemak citeren: ‘In een plaatsje in La Mancha, waarvan de naam mij niet te binnen wil schieten, leefde niet lang geleden zo’n edelman met een lans in zijn wapenrek, een antiek leren schild, een magere knol en een hazewind’. Don Quichot leeft. Je kunt hier ook op straat zelfs gesprekken opvangen dat men zo maar over de waarde van El Quijot staat te discussiëren. Kom daar maar eens om in Nederland, dat een boek in staat is door te dringen in het leven en het gesprek van alledag!

 

 

 

 

7 gedachten over “¡Cervantisimo!”

  1. Toch eens kijken in onze Valkenswaardse ‘bieb’ of ik na veel speuren ook een spannend boek over Don Quiche kan vinden ?

  2. Ik had die Don Quichote destijds al, weliswaar in zeer vereenvoudigde vorm, in mijn Engelse Groenschoolbieb liggen voor mijn brugklassertjes! Spaanse cultuur op het vmbo…

  3. He wat leuk Twan, na een opschoonactie in de boekenkast was ik toevallig net aan Don Quichot begonnen! Na 200 bladzijden ben ik er wel uit; het is een soort historische Dirk kwadraat. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.