Ik wil een gids in Madrid!

Als historicus en reisleider verzorg ik historische rondleidingen en wandelingen in Madrid (en omgeving). Ik heb ruime ervaring met het begeleiden van groepen voor verschillende reisorganisaties (Kras, Labrys) en universiteiten.

Maak een keuze uit onderstaande mogelijkheden en mail me op tpvanlieshout @ hotmail.com. Prijzen zijn afhankelijk van groepsgrootte, tijdsduur en data.

Mogelijkheden zijn:

Historisch Madrid (ca. 2,5-3 u – meest gekozen optie)

Moors Madrid en het Madrid de los Austrias. Een wandeling door de geheime geschiedenis van Madrid: Madrid is als één van de weinige Europese hoofdsteden gesticht door de Moren. Hoewel de Habsburgse koningen later die sporen hebben proberen uit te wissen, diepen wij ze weer op. Een wandeling langs o.a. het koninklijk paleis, de kathedraal, de stadsmuren, het plaza Mayor en Puerta del Sol. Dé wandeling om meteen een overzicht te hebben van de stad, maar ook een inleiding in de Spaanse geschiedenis.

Een park met een geschiedenis: het Retiro park (ca. 1,5 u.)

De enige echt verplichte plek in Madrid: het prachtige Retiro-park. Een plek die ooit begon als een praalhof, zoals Versailles. Maar de paleizen werden met de grond gelijk gemaakt. En de enige die ze nog herinnert is een grote boom. Waar die staat? Ik neem je mee, evenals naar o.a. het Kristallen Paleis, de Hofvijver, de plek waar Madrid haar terreurslachtoffers herdenkt, maar ook de lieflijke rozentuin en een tuin vol met prachtige pauwen.

Activistisch Madrid (ca 2. u.)

Wie herinnert zich de demonstranten van Occupy nog? Zij keken het af bij de Spanjaarden. Met een miljoen bezetten ze Puerta del Sol, in de nasleep van de financiële crisis. In Spanje leidde deze crisis tot nieuwe politiek: de radicaallinkse groep Podemos werd opgericht en regeert nu zelfs mee. Het verbaast niet, want Madrid kent sterk activisme. We gaan het opzoeken in de wijk Lavapiés, en komen langs de hervormde sigarettenfabriek de Tabacalera, het museum Reina Sofía, zien waar Podemos is opgericht en waar dit jaar nog een strijd woedde tussen krakers en conservatieven.

Tapastour (zo lang als je wilt!)

De binnenmarkten van vroeger zijn de uitgaansplekken van nu. Hoe cool om op een rooftopbar een cocktail te doen. Of juist in een klein barretje de lokale tapas scoren. Zeg me wat je voorkeur is, en ik sleutel een route in elkaar!

Fietsen langs de Rio Manzanares, op zoek naar de geheimen van Goya (1,5 u.-2. u.)

Waar vroeger vervuilende auto’s langs een muf riviertje reden, is er nu een prachtig stadspark ontstaan. De auto’s zijn verdwenen in ondergrondse tunnels, het riviertje is helemaal opgebloeid. We starten bij de oude vleesindustrie, nu een fascinerend cultureel complex met (soms) een lokale markt. Dan fietsen we via een vlakke route langs de Manzanares richting het oude jachtbos van de koning, Casa del Campo. Iets verder ligt het graf van de Spaanse meesterschilder Goya, in een klein kapelletje. Hij heeft er de mooiste fresco’s van heel Madrid geschilderd, en niemand die het weet! Bezoek het!

Enkele recensies van reizigers:

Hele enthousiaste reisleider. Had veel kennis en vertelde daar enthousiast over.‘ (december 2018)

‘Volgens ons kon het niet beter. Zeer informatief, heerlijk relaxt en had alles onder controle. Voor ons was Twan perfect.’ (april 2018)

‘Jonge, energieke reisleider die goed op de hoogte is van de geschiedenis
en politiek van Spanje.’
(april 2017)

‘Twan, humorvolle reisleider met veel kennis van de steden, historie en bezienswaardigheden’. (april 2017)

‘Door zijn betrokkenheid, enthousiasme en verteltrant heeft hij deze reis onvergetelijk gemaakt’. (april 2017)

Welke van de tientallen koningsbeelden hakte volgens de legende honderdduizend Moren in de pan en kan daarom gezien worden als de eerste vorst van Spanje? Op het Plaza Oriente bij het Koninklijk Paleis (Rondleiding: Historisch Madrid).