Recepten

Mijn verblijf in Spanje betekende dat ik veel meer in de keuken sta dan voorheen. Hier vind je een aantal Spaanse recepten, of recepten die ik in Spanje ontdekt heb.

Salmorejo 

Salmorejo. De eerste keer dat ik het tussen de voorgerechten zag staan, en bestelde, dacht ik – stom genoeg- een bordje gerookte zalm te krijgen. Maar het bleek een gelukkige keuze: het is één van de lekkerste gerechten van de Spaanse keuken.

Mijn eigen salmorejo maak ik als volgt:

Ingrediënten: 1 kilo rijpe tomaten, 1 a 1,5 teen knoflook, 200 gr. oud brood, (minstens) 100 ml goede olijfolie, 2 a 3 eieren, (niet vegetarische variant: kleine stukjes ham)

 1. Leg de tomaten in kokend water met een kruisje aan de bovenkant en pel ze na 5 minuten. Snijd ze in stukjes.
 2. Kook ondertussen de eieren. Als ze gekookt zijn, snij ze in stukjes met een eierensnijder
 3. Voeg in stukjes gehakte knoflook toe aan de tomaten. Verkruimel het oude brood en voeg samen met de olie (en zout naar smaak) toe.
 4. Mix alles met een gladde staafmixer totdat het een gladde brei is. De zijkanten van de pan maak ik schoon met water, waarbij de soep direct ook iets vloeibaarder wordt.
 5. Voeg het hardgekookte ei en de ham toe.

 

 

Huevos a la Flamenca

Huevos a la Flamenca kwam ik eerder op een Nederlandse website tegen, maar het is ook iets wat zo her en der op het Spaanse menu del dia staat. Het is eigenlijk een allegaartje van groenten die de vorige dag zijn overgebleven, met aardappels en enkele eieren erover heen. Niettemin is het een goede smaakmaker, zeker als je er wat pimenton de la vera doorheen mengt.

Ingrediënten: 2 eieren, ‘groenten van de vorige dag’ (bijv. 1 paprika, 1 ui, 3 handjes doperwten), 1 rode peper, 4 tomaten, 2 grote aardappels, pimenton de la vera, knoflook, (eventueel garneren met verse peterselie)

 1. Schil en snijd de aardappels in kleine blokjes; frituur ze.
 2. Snijd de paprika in lange repen en grill deze in de oven op 200 graden, ca. 15 minuten.
 3. Snipper de ui. Snijd de rode peper in kleine stukjes. Plet de knoflook. Deponeer alles in een bakpan en bak kort aan. Roer hier de pimenton overheen.
 4. Hak de tomaten en voeg ze samen met de erwten toe. Bak slechts twee minuten mee.
 5. Schep het mengsel in een ovenschaal. Daarover gaan de aardappels, en daarboven op leg je de paprikarepen. Breek tenslotte 2 eieren over het geheel.
 6. Stop de ovenschaal voor 15-20 minuten in de oven tot de eieren niet meer vloeibaar zijn. Garneer eventueel met peterselie.