Op zoek naar een man? Bezoek Antonio

Er zijn van die plekken waarvan je in je naïviteit gelooft dat jij de enige van alle buitenlanders bent die ze kent.

Zo ken ik een klein kapelletje, een beetje buiten het centrum van Madrid. Prachtige fresco’s prijken op het plafond. Vroeg of laat, in winter of zomer, er is vrijwel nooit iemand. Ik tuurde eens met mijn rug op een bankje een half uur naar boven – niemand die je stoort.

Het kerkje waarover ik het heb, niet ver van het Príncipe Pio-station, is de Ermita de San Antonio de la Florida. Aanvankelijk weinig opvallend, ware het niet dat er een kopie naast staat. Twee identieke kerkjes dus. Maar niet van binnen. In één ervan ligt de (beroemde) schilder van de fresco’s, Francisco de Goya, begraven.

Antonio haalt een man terug uit de dood om zijn vermeende moordenaar vrij te pleiten

Wat zien we hier? Uiteraard, San Antonio in het midden. Hij heeft net een man weer tot leven geroepen die door zijn vader zou zijn vermoord, maar gelukkig kan hij nu nog even bevestigen dat deze onschuldig is.

Maar er is meer. Er zijn bijvoorbeeld opmerkelijk veel meisjes te zien die bij dit wonder aanwezig zijn. En dat is niet voor niets. San Antonio is namelijk de beschermheilige van de (nog) vrijgezelle vrouwen. Als je graag aan de man wil komen: schrijf een briefje, een gebedje aan Antonio! Vandaar dat Goya van de koning ook de opdracht kreeg om deze kapel te versieren: het was één van de populairste devotieplekken van de stad.

Meisjes zwijmelen weg terwijl Antonio druk doende is wonderen te verrichten
Een schilderij en een foto ineen

Deze meisjescultus wordt nu doorgetrokken. Want zie, er is nu een expositie, waarin fotografie van jonge modellen gecombineerd is met de schilderkunst. Een intrigerende combinatie.

Maar zoals Stef Bos al zong: mooie vrouwen heb je nooit voor je alleen. Een paar weken geleden plofte er een persbericht van een ‘Senior Account Director’ uit Engeland(?!) in de mailbox . Of we de zeldzame kans wilde benutten om een uniek kerkje met een bijzondere expositie bezoeken?

Ach, het maakt niet uit. Het blijft hier onverminderd magisch.

Praktische informatie:

Ermita de San Antonio de la Florida, Glorieta de San Antonio de la Florida, 5 , Madrid. Op loopafstand van het Príncipe Pio Station. De expositie loopt tot 2 april 2017. Toegang gratis.

Dit artikel verscheen ook op Espanaymas.nl 

Ermita San Antonio de Florida

 

 

3 gedachten over “Op zoek naar een man? Bezoek Antonio”

  1. Dit was dus jouw speciale kapelletje, Twan?! Zoals ik het hier op deze indrukwekkende foto’s zie, toch wel jammer dat we dit laatst niet bezocht/bewonderd hebben tijdens ons bezoek aan Madrid!
    Daar had ik namelijk graag een kaarsje willen laten branden …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.