Leve de markt!

Nee, beste lezer, geen plotselinge neo-liberale bekering. Dit gaat stukje gaat godzijdank over vissen, wortels en kilo’s kaas.

Zoals Drs P. al dichtte ‘op de markt, ik hoorde dat ten minste van de radio / is een ruime keuze en je krijgt het haast cadeau.’ Nu luister ik nauwelijks Spaanse radio, maar dat heeft mij toch niet weerhouden om de Spaanse markten op te zoeken. Een aanrader, want ze zijn fantastisch!

De Spaanse markt heeft iets anachronistisch, maar volhardends. Ze worstelt zogezegd, maar blijft voorlopig nog boven. Waar in alle andere West-Europese landen de ‘binnenmarkten’ na de Tweede Wereldoorlog één voor één verdwenen, zoals de beroemde hallen in Parijs, zijn de vele overdekte markten in Spanje nog gewoon in bedrijf. In elke stad die we tot nu toe hebben bezocht prijkt de markt nog steeds in het straatbeeld.

img_1238
Soms ook akelig stil en klinisch in de Mercado Anton Martin

 

De Spaanse markt is geen Nederlandse markt. Ter illustratie kijken we nog maar eens naar de woorden van onze Drs.: ‘En het moest er levendig en kleurrijk en gezellig zijn / met die echte typen en die Amsterdamse gein.’ Nu ja, het eerste is duidelijk wel het geval: veel kramen vol groente en vis, enorme hammen en tientallen typen olijven. Maar de Spaanse markt heeft niet de goedlachse schreeuwende marktmannen die vragen om ‘losgemaakt’ te worden van enkele kilo’s aardbeien. En da’s opvallend, want waar normaal gesproken de Spanjaarden om hun herrie bekendstaan, is de markt toch een baken van ordelijkheid en kalmte.

img_1237
Fruit in de Mercado Anton Martin

Tenminste, dat geldt in ieder geval voor mijn favoriete markt Mercado Anton Martín. Voornamelijk populair bij mij omdat ze op loopafstand ligt, en ze er vrijwel alles hebben. Om te beginnen klantvriendelijkheid. Marktkooplui zijn van nature sympathiek. Ze moeten ook wel: aangezien in de hele markt verschillende slagerijen, groentezaken en kaaskramen zijn, kun je er uitspringen door aimabel gedrag richting de klant te tonen. Zo heeft mijn groenteman (zie bovenste foto) de sympathieke gewoonte img_1242mij altijd te overladen met gratis bossen peterselie. Soms zoveel dat je er peterseliesoep van kan trekken, maar ach, een gegeven bos peterselie dien je natuurlijk niet in de bek te kijken. Ik denk dat dit klantgerichte gedrag komt doordat ze allemaal zelfstandigen zijn. Waar de medewerker van de Carrefour om de hoek je even duffig aanstaart als het kassameisje in Nederland, zijn de marktlieden doorgaans goed geluimd en is klant er nog steeds koning. En daarnaast is het fruit van de markt gewoon beter.

img_1236
Aan het werk. Anton Martin.

Kortom, ik ben zowaar een marktfetisjist geworden, hier in Spanje. Maar de vraag ook hier is: hoe lang zal het nog bestaan? Ik vraag het ook aan één van mijn welingelichte bronnen (lees: mijn taaldocente Donelia) en zij vertelt op een door de Spaanse school georganiseerd ‘markten-bezoek-uitje’ (ja, het bestaat) dat de markt het langzamerhand lastig begint te krijgen. Oorzaak: de 24-uurseconomie. Ook hier dus. Klanten kunnen elk moment naar de supermarkt. Maar de markten zijn tijdens siësta-tijd dicht: van ca. 14:00 tot 17:00 kun je de markt wel in, maar tref je louter dichte luiken. Het geeft een sneu gezicht, een voorbode voor de toekomst?

Hipsterzaken met dito prijzen in de Mercado San Martin
Hipsterzaken met dito prijzen in de Mercado San Antón

Maar nee, want zie, ook hier is markt zich aan het vernieuwen. In enkele markten hier in de Madrid, zoals de Mercado San Antón, maken de viskramen en fruitverkopers langzaam plaats voor specialistische biologische en tevens uit de omgeving afkomstige slow-foodproducten voor ecohippies dan wel koopkrachtige stadshipsters. Op de hoogste verdieping zit een cocktailsbar waar je tussen opgestapelde biggen enigszins dure maar goede cocktails kan drinken (ga niet op een big zitten als je een oude broek aan hebt – deze zou wel eens een centimeter of 20 kunnen inscheuren :s).

Biggen en cocktails, briljante combi.
Biggen en cocktails, briljante combi.

In de Mercado de San Ildefonso zijn de traditionele etenswaren helemaal verdwenen. Voortbordurend op de belevingsindustrie kun je hier alleen nog maar tapas eten, bier drinken en dansen op de dancemuziek die een zachtmoedige DJ op de achtergrond laat galmen. ‘De hele markt heeft nu een beetje een industrieel-moderne uitstraling gekregen. Ik mis de kleuren wel’, mijmert een marktkoopman annex bar-uitbater tegen me. ‘Maar het gaat wel goed met onze markt’.

En zo gaat de markt, net als de nieuwe markthal in Rotterdam, weliswaar veranderd maar met opgeheven hoofd de 21e-eeuw in: hipper, een ander aanbod, meer entertainment. Maar niettemin fier overeind!

In de Mercado San Ildefonso zijn de traditionele kramen vervangen door barren
In de Mercado San Ildefonso zijn de traditionele kramen vervangen door barren

Praktische info:

 • Mercado Anton Martin: tussen Calle Atocha en Calle Santa Isabel, Madrid
 • Mercado de Barcélo: aan de, je raadt het nooit, calle Barcélo, tussen de metrostations Tribunal en Alonso Martinez, Madrid
 • Mercado de San Ildefonso: aan de calle de Fuencarral (zijstraat Gran Via), tussen metrostations Gran Via en Tribunal, Madrid
 • Mercado de San Antón: Chueca, vlakbij het plaza Chueca, Madrid
Vlees te koop tijdens een grauwe dag in de oudste markt van Madrid: de Mercado Barcelo
Vlees te koop tijdens een grauwe dag in de oudste markt van Madrid: de Mercado Barcelo

3 gedachten over “Leve de markt!”

 1. Ya me puedo imaginar que ustedes se comen todas las riquesas españolas sobre la mesa mia.
  Bien explicado, ercrito con mucho gusto latino.
  Groetjes, El Dirk

 2. Mooi verslag van de dagelijkse beslommeringen. Fijn om te lezen.
  Ik bespeur dat je zelfs kunt genieten van boodschappen doen. En tussendoor natuurlijk even een drankje en een dansje(?).

 3. Laatst ook naar de Markthallen in Rotterdam geweest, waar ik vooral het plafond en de muren erg mooi vond 😉 Maar is het eigenlijk nog wel een markt? Ik vind van niet!
  Dan onze ‘Valkenswirdse mêrt’ die zelfs in 2015 de titel ‘beste weekmarkt in Nederland’ ontving. Elke donderdag hoor je de rauwe stem van de fruitverkoper, ruik je de geur van versgebakken kibbeling. Je ziet kaas in allerlei soorten en smaken, bloemen te kust en te keur, sokken & ondergoed, stoffen op de rol én -niet te vergeten- voor jouw pa verse ‘pelpinda’s’.
  Ik ben benieuwd naar ‘jouw markt in Madrid’ waar ik graag met jou -bij een bezoek aan Spanje- boodschappen wil gaan doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.